Ons eerstvolgende concert, Rossini 19 Oktober 2024

Op zaterdag 19 oktober 2024 zal Oratoriumkoor Heiloo in de CultuurKoepel Heiloo samen met prachtige solisten de feestelijke mis Petite Messe Solennelle van Gioacchino Rossini uitvoeren. Er is instrumentale begeleiding van een harmonium en een vleugel.

Solisten:
Erik Jan Eradus, harmonium
Hendrik-Jan Bosma, piano
Hanneke de Wit, sopraan
Martine Straesser, alt
Pablo Gregorian, tenor
Matthijs Mesdag, bariton
Aanvang concert 20.00 uur.
Kaarten verkrijgbaar via de website: www.oratoriumkoorheiloo.nl
Reguliere prijs € 38,00, tot 11 jaar € 12,50, van 12 tot 23 jaar €17,50. Pauzedrankje inbegrepen.
Dankzij dirigent Paul Waerts kunt u weer rekenen op een concert op kwalitatief hoog niveau.

Rossini, die leefde van 1792 tot 1868, is vooral beroemd geworden door zijn opera’s, zoals de Barbier van Sevilla, en Wilhelm Tell. Lang nadat hij zijn succesvolle operacarrière vaarwel had gezegd schreef Rossini zijn Petite Messe Solennelle. Een mis vol dramatiek, ontroering, grote gebaren en ingetogen momenten. En allesbehalve ‘petite’, klein, met zijn lengte van meer dan een uur. En, zoals wij hem nu zingen, met een groot koor. 

Omdat Rossini een lans brak voor vrouwenstemmen – door de paus verboden in de katholieke kerk – voegt dirigent Paul Waerts aan de Petite Messe Solennelle een compositie voor 4-stemmig vrouwenkoor toe: het Ave Generosa van de hedendaagse componist Ola Gjeilo, op een tekst van de middeleeuwse Hildegard von Bingen. Zij was abdis van een klooster en schreef muziek en religieuze teksten, daarnaast ook medische, plantkundige en geologische verhandelingen.

Om in de sfeer van Parijs van de 19e eeuw te komen klinkt eerst de muziek van tijdgenoot César Franck, de beroemde organist van de Église Sainte-Clotilde in Parijs. Paul Waerts: hij componeerde in zijn Opus 18  de mooiste melodie ooit geschreven.